Expositie 2017 V.V.F.C. “De Uithof”

De expositiecommissie

Ook dit jaar zijn er weer tientallen prachtige kunstwerken gemaakt door onze  leden en een docent. Onder begeleiding van kunstenares Ina Eising is er door creatieve veterinairen tien avonden hard gewerkt aan deze prachtstukken. Het thema waar onder geschilderd is luidt: ‘Dubbeldoel’ o.d.z. Uit het juiste hout gesneden. We hebben daarbij ook gekozen om op hout te gaan schilderen. De schilderijen zullen na het symposium “Klauwgezondheid bij melkvee”, op 20 september, worden geveild. Het geld wat met de veiling wordt opgehaald zal dit jaar gaan naar ‘Stichting Behoud Roodbont Friese Vee’.

Scroll naar beneden voor 23 prachtige schilderijen!

Welke bemachtig jij op 20 september?

Met VEEterinaire groet,

De expositiecommissie

Index schilderijen expositie 2017

 1. Koesje – Marieke Kooman
 2. De ‘bonte’ kippen beleving – Hanneke Rongen
 3. Toggenburger – Marielle Besemer
 4. Hert – Friederike van Oeveren
 5. Het schoon der lakenvelder – Mirthe de Wit
 6. De vlucht van de wilde eend – Mirthe de Wit
 7. Dubbele Dubbeldoel Koe – Loes Vermeer
 8. Dubbeldoel lam – Hedi Kreeftenberg
 9. Monnikenwerk – Bibi Barendsen
 10. Koe in bloemenveld. – Milène Vugs
 11. Kiesje 52 – Sanne Dimmendaal
 12. Het Kalf – Trix van der Woude
 13. Double Blue – Anton
 14. Willem – Eline Spoelder
 15. Ko(e)nten – Gijs ter Woerds
 16. Roodbont in de avondgloed – Narda Eijkelenboom
 17. Robuust Roodbont II – Fleur van Empelen
 18. Babe – Iris van Drie
 19. Kastanjebruin – Annelien Hoff
 20. In de schaduw – Charlotte Vroomen
 21. Willem Dekkers
 22. Roos Goverde
 23. Blikvanger – Marleen van Esch

Schilderijen expositie 2017

Koesje – Marieke Kooman

1. Koesje Marieke Kooman

Dubbel doel: Het thema van de expositiecommissie, maar ook het thema van dit schilderij en van de koe in het algemeen natuurlijk!

Het schilderij is in eerste instantie bestemd als een uitbeeldend exemplaar van koeien, maar kan ook worden gebruikt in combinatie met een origineel idee zoals een kapstok, waardoor het schilderij een dubbel doel zal krijgen. Degene die het schilderij koopt is geheel vrij om zijn/haar creatieve kunstzinnige ingeving aan dit schilderij te geven.

Op het schilderij zien jullie meerdere koeien waarbij de twee koeien in het midden het schilderij overheersen. Deze koeien tonen aan dat liefde in een koppel heel belangrijk is, want alleen in een rustige vredige koppel komen de twee beste doelen van een koe het best tot uiting!

De ‘bonte’ kippen beleving – Hanneke Rongen

2. De ‘bonte’ kippen belevingHanneke Rongen

Het thema van dit jaar is dubbeldoel; de opbrengsten gaan dan ook naar Stichting Behoud Roodbont Friese Vee. In mijn schilderij heb ik het element bont letterlijk terug laten komen. Het zijn dan wel geen koeien op dit schilderij maar het is zeker een bonte beleving met deze vrolijke en kleurige kippen. Daarnaast zijn ‘dubbeldoel’ legkippen in opkomst, haantjes als ‘bijproduct’ worden dan opgefokt met als resultaat een bijzonder stukje vlees.

Toggenburger – Marielle Besemer

3. Toggenburger – Marielle Besemer 

De Nederlandse Toggenburger geit is in de 19e eeuw ontstaan uit kruisingen tussen de Drentse Landgeit en de Zwitserse Toggenburger geit. In deze tijd waren geiten een belangrijk bezit, de melk en het vlees vormden een belangrijke bron van bestaan. De Nederlandse Toggenburger geit is dan ook een “dubbeldoel” geit. Tegenwoordig wordt dit ras, met nog zo’n 850 exemplaren in Nederland, gerekend tot een van de 92 zeldzame huisdierrassen.

Hert – Friederike van Oeveren

4. Hert – Friederike van Oeveren

Dubbeldoel van dit schilderij is esthetisch en praktisch. Wanneer je erop bent uitgekeken kan het dienstdoen als brandhout.  Ik wilde mijn hert natuurgetrouw schilderen, maar toen vond ik het leuker om met verschillende kleuren lijnen te trekken en was dit het resultaat. Met zijn natuurlijke kleuren is dit hert uit het juiste hout gesneden.

Het schoon der lakenvelder – Mirthe de Wit

5. Het schoon der lakenvelder – Mirthe de Wit

Lakenvelder kippen zijn echte ‘dubbeldoel’ dieren. Naast hun sierlijke uitstraling zorgen deze dieren ook voor de productie van eieren. Ondanks dat dit mannelijke dier zelf bijzonder weinig eieren zal produceren in zijn leven, doen zijn charmes niet ten onder. Met zijn borst vooruit waakt dit dier over al zijn vrouwelijke metgezellen; de echte ‘dubbeldoel’ dieren.

De vlucht van de wilde eend – Mirthe de Wit

6. De vlucht van de wilde eend – Mirthe de Wit

De wilde eend is vaak te bewonderen in het Hollandse landschap. Het vrouwelijke dier is minder kleurrijk dan het mannelijke dier maar beide hebben ze een blauwpaarse vleugelspiegel.  De wilde eend is misschien niet het eerste dier waar je aan denkt bij een ‘dubbeldoel’ dier. Desondanks is dit dier niet alleen een kleurrijke verschijning maar smaakt het ook erg goed op je bord.

Dubbele Dubbeldoel Koe – Loes Vermeer

7. Dubbele Dubbeldoel Koe – Loes Vermeer

Dit schilderij “weerspiegelt” het dubbele doel van deze koe, namelijk melk geven en vleesproductie. De echte koe staat voor het ene doel en de weerspiegeling in het water voor het andere doel. Hiermee representeert hij twee keer het thema dubbeldoel, want hij is dubbel en heeft een dubbel doel!

Dubbeldoel lam – Hedi Kreeftenberg

8. Dubbeldoel lam – Hedi Kreeftenberg

De dubbeldoel koe is ondertussen echt weer een begrip. En waarom ook niet? Het is in veel opzichten nuttig om dieren te houden voor een dubbeldoel. Dus waarom niet ook gewoon het schaap houden voor zowel het vlees als de wol en als fijne bijkomstigheid is het ook nog een hele leuke grasmaaier! Vandaar dat ik gekozen heb voor een lammetje als dubbeldoel dier voor mijn schilderij.

Monnikenwerk – Bibi Barendsen

9. Monnikenwerk – Bibi Barendsen

Een typisch Nederlands plaatje; koeien op een weidelandschap. Welke koeien beeld jij je in bij deze silhouetten? De gemiddelde Nederlander waarschijnlijk “een witte met zwarte vlekken”. Maar van oudsher waren er voornamelijk roodbonte koeien in Nederland. Vanaf ca. 1950 verovert de zwartbonte Holstein-Friesian de Nederlandse markt. En met de nieuwe regelingen, dreigen de roodbonten volledig te verdwijnen. Aan ons de keuze:  Willen we dit ras behouden of is dit oud hollandse plaatje onze portemonnee niet waard?

Koe in bloemenveld. – Milène Vugs

10. Koe in bloemenveld. – Milène Vugs

Het schilderij is gebaseerd op een foto die gemaakt is op de tolakker van een van de roodbonte koeien, als je naar het schilderij kijkt zou het ook een pink kunnen afbeelden, dubbel zo schattig!

11. Kiesje 52 – Sanne Dimmendaal

11. Kiesje 52 – Sanne Dimmendaal

Een jong dier, nieuwsgierig en met een heldere oogopslag, zoals alle jonge dieren dat hebben. Ik heb gekozen voor een kalfje bij het thema dubbeldoel, omdat hij of zij nog alle kanten op kan. Ik wilde de kleuren ook zoveel mogelijk laten passen bij een jong en levendig dier, vandaar de kleurrijke, in elkaar overlopende achtergrond.

12. Het Kalf – Trix van der Woude

12. Het Kalf – Trix van der Woude

De sloten kaatsen mijn beeld wanneer ik drink,
dan kijk ik naar mijn kop, en denk:
hoe komt die koe ondersteboven?
Het hek waartegen ik mij schuur
wordt oud en glad en vettig op den duur.
Voor kikkers en voor kinderen ben ik schuw
en zij voor mij: mijn tong is hen te ruw,
’s Nachts, in de mist, droom ik gans onbewust
dat ik een kalfje ben, dat bij de moeder rust.

13. Double Blue – Anton

13. Double Blue – Anton

Dubbeldoel en Holstein lijken op het eerste gezicht geen goed koppel, echter al eens nagedacht over het vergroten van de waarde van een holsteinkalf door het 50% blue te maken?! Het gebruik van dubbeldoel dieren betekent meestal ook het hebben van 2 bedrijfstakken, echter is het algemeen bekend dat de beste 2de tak is het optimaliseren van de 1ste tak.

14. Willem – Eline Spoelder

14. Willem – Eline Spoelder

Dit portret is van een blauwe pauw genaamd Willem.
De pauw is een trotse vogel versierder hij staat voor schoonheid, wederopstanding en wijze visie (oplettendheid).
Dit alles herkennen we natuurlijk in de alledaagse diergeneeskunde student.

15. Ko(e)nten – Gijs ter Woerds

15. Ko(e)nten – Gijs ter Woerds

Toen ik aan mijn moeder vertelde dat ik ging schilderen en nog een idee zocht, kwam zij meteen op het onderwerp van de ezelkonten wat toen een heel heisa was op het nieuws.  Hierdoor stelde ze voor om koeienkonten te gaan schilderen in dezelfde stijl van de desbetreffende ezelkonten, simpel en kleurrijk. Aangezien het goede doel van dit jaar roodbond friesvee is, heb ik ook een roodbond friesvee kont tussen gezet. Ik moet wel zeggen dat het resultaat mij heeft overtroffen.

16. Roodbont in de avondgloed – Narda Eijkelenboom

16. Roodbont in de avondgloed – Narda Eijkelenboom

Dubbeldoel, het thema gekozen door de expositiecommissie van dit jaar. Een thema dat nauw aansluit bij het goede doel, Stichting Roodbont Friesvee. De Roodbonte Fries is een krachtige dubbeldoel koe, die zich uitstekend leent voor de duurzame melkveehouderij! Op mijn schilderij ook een ‘krachtige’ roodbonte (het Friese deel moet men er maar even bij denken), op weg naar stal met in haar rug de gloed van de ondergaande zon..

17. Robuust Roodbont II – Fleur van Empelen

17. Robuust Roodbont II – Fleur van Empelen

Dubbel, dat is deze schildering. De koe met haar kalf. Het kalf, wankel maar o zo zeker, sterk en toch zo kwetsbaar tegelijk. Vol met eerste indrukken van alles om zich heen, zo staat het mooie roodbonte kalf naast zijn moeder.

Uit het juiste hout gesneden, klaar om de wereld te verkennen!

18. Babe – Iris van Drie

18. Babe – Iris van Drie

Zoals velen waarschijnlijk weten wordt het varken voor meerdere doeleinden gebruikt: het vlees, maar het zit ook in snoep. Hoe dit varkentje ging heten, was de hamvraag van de avond. Toen bedacht ik me dat stoere en tegelijkertijd lieve varkentje uit de kinderfilm van vroeger, genaamd Babe. Babe is stoer en wil de wijde wereld in, maar is ook heel lief en onschuldig, het heeft twee kanten. Net als babe, wat sommige geliefden tegen elkaar zeggen. Het klinkt stoer, maar op de juiste manier gezegd heeft het stiekem ook een hele lieve kant..

19. Kastanjebruin – Annelien Hoff

19. Kastanjebruin – Annelien Hoff

‘Uit het juiste hout gesneden’, waar vindt deze o.d.z. haar oorsprong beter terug dan in het bos. Een plek die kalmte en rust uitstraalt, maar ook een mysterieuze tint heeft, tevens eigenschappen van deze pony. Ik heb mijn topper op deze plak hout geschilderd ter herinnering aan alle mooie tijden die we samen hebben beleefd en die ik nooit zal vergeten.

20. In de schaduw – Charlotte Vroomen

20. In de schaduw – Charlotte Vroomen

Het Jersey-ras wordt in Nederland op niet veel plekken gemolken. Waar dat wel gebeurt, heeft de melk een dubbeldoel: naar de zuivelaar of réchtstreeks in de koffie, vanwege het hoge vetgehalte van de melk. Als melkkoe staat zij in de schaduw van de grote Holstein Friesian-populatie in Nederland. In Nieuw-Zeeland is zij melkveeras nummer één en loopt zij altijd buiten. Zoals iedere koe die buiten loopt, het liefst: in de schaduw.

21. Willem Dekkers

21. Willem Dekkers

22. Roos Goverde

22. Roos Goverde

Ötztaler bergschapen: grappig om te zien – met hun lange roze oren,  bijzonder nieuwsgierig  en vooral uiterst aaibaar. Dus helemaal uit het juiste hout gesneden voor een ontmoeting met de bergwandelaar op de Huhe Mut alm (2670 m) boven Obergurgl.

De leidster van de kudde legde vanzelf haar kop in mijn handen en kon er niet genoeg van krijgen om geknuffeld te worden!

 

23. Blikvanger – Marleen van Esch

23. Blikvanger – Marleen van Esch

De blik van deze blaarkop vangt het karakter van dit robuuste en betrouwbare ras. Zo nuchter en rustig als een Groninger staart ze in de toekomst. Een toekomst die aan veel veranderingen is onderheven, echter de fosfaatreductiestorm heeft dit ras doorstaan. Vandaar een frisse blik op de toekomst, gevangen in dit schilderij.