2019-2020

Dierennieuws juni

Oreo en Cato stelen de harten van menig veefokker. Ze groeien goed en lopen met hun andere zwartbles en niet-zwartbles kameraadjes buiten in de weide. Opvallend is wel dat Willy en Maxi, die een dag later geboren zijn, veel groter zijn dan onze twee nieuwe Veefokkersschapen. Maar we vertrouwen erop dat met wat knuffels hier en daar en de goede zorgen van Patricia en Koen van de Tolakker dit helemaal goed komt. Voor Enjo zijn we nog op zoek naar een nieuwe eigenaar. Binnenkort zullen we gaan kijken voor een nieuwe ram die Olivia, Oreo en Cato aankomend dekseizoen mag gaan dekken. Voor eventuele interesse in Enjo mogen jullie ons natuurlijk aanspreken.

Schapen

Dierennieuws mei

De lammetjes doen het goed. Vanuit het zwartblessenstamboek is de inspecteur langs geweest en Oreo en Cato zijn beide opgenomen in het hulpboek! De aftekening van Maxi was niet correct waardoor zij niet is opgenomen. Om in het echte stamboek te komen is er nog één generatie nodig met een correcte aftekening. Dan staan er 5 generaties in het hulpstamboek en kan het volgende dier in het echte stamboek worden opgenomen! Daarom zijn de dieren waar we volgend jaar mee verder willen Olivia, Oreo en Cato. Zij zijn alle drie 4e generatie in het hulpstamboek. 

Bokkie, Brakkie en Bibber hebben goed genoten van de melk van Olivia en het gras in de weides. Ze zijn inmiddels bijna op slachtgewicht. Na de slacht zal een van hen terugkomen naar de Yalelaan om in de diepvries bewaard te worden tot de commissieborrel.

Schapen

Dierennieuws april

Bokkie, Brakkie en Bibber lopen samen met Olivia en de andere schapen en lammetjes vrolijk in de groene weides rondom de Tolakker. Fabienne en Emeralde zijn onlangs keurig geschoren en lammeren binnenkort af. Hopelijk brengen zij gezonde ooilammetjes ter wereld zodat er weer stappen worden gezet richting het fokken van een raszuiver zwartbles schaap.

Fabienne & Emeralde

Dierennieuws maart

Ook bij de lammetjes zijn de kleintjes er! Alweer ruim 3 weken geleden zijn de 3 zwartbles rammetjes van Olivia geboren. Voor als je een kijkje bij het drietal hebt genomen is je vast opgevallen dat Brakkie met een rode gipspoot door het hok springt. Olivia heeft kort na de partus haar ligplaats niet erg tactisch uitgezocht en is op hem gaan liggen. Brakkie lijkt er niet veel last van te hebben en huppelt vrolijk met Bokkie en Bibber het hok door. Helaas voor ons doel een zuivere zwartbles voor in het stamboek te fokken is er geen ooitje geboren uit Olivia. Hopelijk hebben we bij Fabienne en Emeralde hiermee meer geluk en kunnen we weer een nieuwe ooi aanhouden na dit lammerseizoen.

3 B’s

Dierennieuws februari

Het duurt niet lang meer tot de eerste zwartbleslammetjes van dit jaar geboren zullen worden! Binnen twee weken zullen ze er zijn dus als alles goed verloopt zal de volgende mailing vol beeldmateriaal van de lammetjes van Olivia staan. Fabiënne en Emeralde lopen nog vrolijk buiten met hun woldeken om.

Schapen februari

Dierennieuws januari

Bij de zwartbles schapen worden de eerste lammetjes eind februari, begin maart verwacht van Olivia. En ook Fabiënne en Emeralde zijn afgelopen week drachtig gescand!

Dierennieuws december

Bij de schapen is Olivia drachtig gescand! De eerste zwartbles lammetjes zullen eind februari of in maart geboren worden. Fabiënne en Emeralde lopen inmiddels in de wei bij de ram Enjo, hopelijk doet hij goed zijn best.

Dierennieuws november

De schapen Fabiënne en Emeralde zullen in december ram Enjo ontmoeten. Hopelijk levert hij bij hen net zo’n goede prestatie als bij Olivia, zij is als het goed is eind februari uitgerekend. Deze week wordt Olivia samen met de andere schapen van de Tolakker op dracht gescand ter bevestiging.