2019-2020

Dierennieuws juni

Froukje is haar verjaardag eind vorige maand goed doorgekomen. Inmiddels staat ze buiten met haar leeftijdsgenoten waar ze de laatste tijd van het lekkere weer mag genieten. Ook nu ze niet meer in de stal staat blijven de knuffels geliefd en vervolgt ze je tot het einde van de weide wanneer je die wilt verlaten nadat er een paar aaien zijn uitgedeeld. Deze eenjarige is inmiddels de grote liefde van meneer de vice-voorzitter geworden.

20200620_132146 (1)

Dierennieuws mei

Het is feest! Froukje deze maand op 27 mei 1 jaar oud geworden geworden! Ze loopt nog in de potstal allerlei verjaardag knuffels mogen ontvangen! 

Froukje

Dierennieuws april

Koe 82 heeft inmiddels gekalfd en het sperma van Rivelino zit in het vat op de Tolakker! Ze is nu ruim 50 dagen na kalven dus het wachten is nu op de volgende tocht voor ze geïnsemineerd kan worden. Binnen de blaarkopfamilie is er mooi nieuws. De moeder van Froukje, Yvon, is vorige week bevallen van vaarskalfje Reina. De moeder van Yvon, Leentje, is eind maart ook bevallen van een vaarskalfje op de Koppelstede kinderboerderij! Beide moeders en kalfjes maken het goed.

Froukje april

Dierennieuws maart

Froukje blijft maar groeien en het duurt het niet lang meer voor ze 1 jaar oud wordt (27 mei)! Wanneer je haar vergelijkt met het andere jongvee is steeds beter te zien dat zij een dubbeldoel ras is. Haar vlees typische kenmerken komen dan ook steeds meer naar voren.

Froukje maart

Dierennieuws februari

Afgelopen zaterdag op de ouderdag heeft Froukje zich weer voorbeeldig gedragen. Ze was lekker rustig en liet zich zelfs liggend fotograferen, misschien dat ze de mood van menig mentorouder die de WSB Ouderdag van vrijdag had bezocht overnam. Het was goed te zien dat ze alweer wat kilootjes is gegroeid en ze zit lekker in haar gladde zachte en vooral knuffelige velletje. Voor het nieuwe fokdoel hebben we inmiddels een geschikte koe gevonden. Koe 82 heeft een triple A-code die ook past bij de stier Rivelino, net als de vorige koe die we voor ogen hadden. De kalf datum van de roodbonte Bertha 106 is begin maart, we hopen op een goede partus en een snel terugkerende cyclus waarna geïnsemineerd kan worden met het Fries Roodbonte sperma.

Froukje op de ouderdag

Dierennieuws januari

Froukje huppelt vrolijk rond in de stal bij de melkkoeien. Ze blijft maar groeien en vermaakt zich prima met haar leeftijdsgenoten. Wat betreft ons nieuwe fokdoel verloopt het wat minder. De koe die geïnsemineerd zou gaan worden met Fries Roodbont sperma blijkt niet geschikt waardoor we nog op zoek gaan naar een nieuwe koe. Wanneer deze gevonden is kan sperma besteld worden, maar dat laat nu nog even op zich wachten.

Froukje & Bart

Dierennieuws december

Froukje is inmiddels te bewonderen in de stal bij de melkkoeien. Ze is alweer 7 maanden oud en vindt het heerlijk om in de potstal te ravotten. Ze wordt steeds sterker, wat ook te merken is wanneer ze weer eens mag poseren voor een kerstige foto – waarin ze eigenlijk wel op haar plaats moest blijven staan door alle kerstlampjes die om haar en om ons gewikkeld waren.

Kerstfoto

Dierennieuws november

Het huidige verenigingsrund Froukje maakt het goed. Ze heeft tijdens het maken van onze constitutiefoto haar beste beentje voorgezet en we zijn erg blij met het resultaat. Haar moeder, Leentje’s Yvon, is inmiddels vertrokken van de Tolakker en loopt als blaarkop tussen de bonte vleesvee verzameling bij de oom van Aart van Dam in Meppel. Ze is al goed gewend en weet de weg naar en in de melkstal goed te vinden.
Op de ALV hebben we ons nieuwe fokdoel bekend gemaakt en dat fokdoel is voor de mensen die het nog niet weten of hebben gehoord (of het nog eens willen horen)… Fries Roodbont! We zullen in overleg met de Tolakker een koe (roodbont òf zwartbont met roodbont factor) binnenkort gaan insemineren met Fries Roodbont sperma.