[vc_row][vc_column][helpme_custom_heading custom_heading_text1=”Dierennieuws oktober”][vc_column_text]De eerste ooien lopen al bij de ram en ook de laatste twee zullen binnenkort door de ram Sander gedekt worden. Hier is voor gekozen zodat we al redelijk snel een paar lammeren hebben en dat de oudere ooi Lana en de jongste spruit ‘Heidi Rosamunde’ nog even wat kunnen groeien. We hopen dat er ook bij de schapen het komende jaar weer veel lammeren zijn die ons dichter bij ons fokdoel kunnen brengen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][helpme_custom_heading custom_heading_text1=”Dierennieuws juli”][vc_column_text]Na een lange reis richting het hoge Noorden kwamen Patricia Gadella (medewerker Tolakker) en ik eindelijk aan in Sexbierum om onze nieuwe ram op te halen. Het was tijd voor weer een frisse ram, die de vader zou worden van de volgende generatie Zwartblessen van de vereniging. De lange reis was niet voor niks, want zoals jullie op de foto’s wel kunnen zien is het een erg mooie ram, waar hopelijk ook prachtige lammeren van zullen komen! We hebben de ram Sander Sjouke genoemd. Hij is daarmee vernoemd naar mevrouw de Voorzitter.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][helpme_image src=”http://veefokkers.nl/wp-content/uploads/2016/08/nieuwe-ram.png” crop=”false” hover=”false”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][helpme_image src=”http://veefokkers.nl/wp-content/uploads/2016/08/nieuwe-ram-2.png” crop=”false” hover=”false”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][helpme_custom_heading custom_heading_text1=”Dierennieuws 22-06-2016″][vc_column_text]

De schapen lopen allemaal blij in de wei met hun lammeren. De lammeren groeien als kool, opdat zij ons over een tijdje goed zullen smaken. Ook onze mooie Heidi Rosamunde groeit als kool, maar met haar hebben we hele andere plannen, zij zal namelijk de basis zijn voor de volgende generatie Zwartblessen samen met twee van de andere ooien die ook dit jaar al een poging hebben mogen wagen. Heidi Rosamunde is namelijk gekeurd voor het stamboek van de Zwartblesfokkersgroep en zij is net als de andere ooien opgenomen in het hulpboek. Haar aftekening is niet helemaal zoals we dat graag zien bij een Zwartbles, maar ze heeft wel de typische bouw van een Zwartbles en het meeste Zwartblesbloed van alle ooien die we op het moment houden. Dat belooft wat voor de toekomst!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][helpme_custom_heading custom_heading_text1=”Dierennieuws april “][vc_column_text]Bij de schapen is er behoorlijk wat nageslacht bijgekomen! De eerste die lammerde was Diva, zij bracht op 16 maart een mooi ooilam ter wereld, haar naam is Heidi Rosamunde! Heidi Rosamunde heeft niet helemaal de aftekening zoals we die graag zien bij een Zwartbles, maar ze is wel 93,75% Zwartbles, daarmee heeft ze het meeste Zwartblesbloed van onze veestapel.

De volgende die lammerde was Dora, zij is op 24 maart verlost door de Voorzitter, waarbij een groot ramlam ter wereld gekomen is. Het is erg jammer dat het een ramlam is, want dat brengt ons niet dichter bij ons fokdoel. Gelukkig maken moeder en kind het goed, dus volgend jaar beter.

[/vc_column_text][helpme_image src=”http://veefokkers.nl/wp-content/uploads/2016/08/Dora-met-lam.png” crop=”false” hover=”false”][vc_column_text]Ook Black Betty, die officieel geen verenigingsdier meer is heeft een prachtig ramlam ter wereld gebracht! Toch mooi om te zien dat de Zwartblessen het personeel van de Tolakker zo goed bevallen dat ze ook dit lieve dier aan hebben gehouden om zelf verder mee te fokken![/vc_column_text][helpme_image src=”http://veefokkers.nl/wp-content/uploads/2016/08/black-betty.png” crop=”false” hover=”false”][vc_column_text]Tot slot heeft ook Lana gelammerd, vlak voor middennacht is zij verlost door van een tweeling, helaas wel twee rammen. Het heeft mevrouw de Voorzitter haar slaapgebrek behoorlijk verergerd, maar het was de moeite waard! De lammeren staan hoog op de poten en zijn zo fit als wat! Een van de twee heeft zelfs de aftekening precies zoals gewenst bij een Zwartbles![/vc_column_text][helpme_image src=”http://veefokkers.nl/wp-content/uploads/2016/08/Lana.png” crop=”false” hover=”false”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][helpme_custom_heading custom_heading_text1=”Dierennieuws maart”][vc_column_text]Lana, Diva en Dora zijn keurig ontdaan van de wol tijdens een van de scheersessies waarbij een groep Veefokkers geholpen hebben, geschoren en wel valt de uitzonderlijke bouw van onze verenigingsschapen nog meer op. Hoog op de poten steken ze met de kop boven de rest van de schapen uit! Ander goed nieuws is dat Diva (87,5% Zwartbles) een ooilam ter wereld heeft gebracht! We hebben haar Heidi Rosamunde genoemd, een statige naam met veel betekenis! Heidi betekent namelijk ‘vriendelijk’ en Rosamunde ‘roemrijke beschermster’, dit sluit uitstekend aan bij de raskenmerken van de Zwartbles. Zwartblessen staan namelijk bekend om hun vriendelijkheid en gemak om tam te maken en bovendien zijn het uitmuntende moederdieren, die hun lammeren erg goed beschermen.

[/vc_column_text][helpme_image src=”http://veefokkers.nl/wp-content/uploads/2016/08/Heidi-Rosamunde.png” crop=”false” hover=”false”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][helpme_custom_heading custom_heading_text1=”Dierennieuws februari”][vc_column_text]Als alles goed gaat duurt het nog maar even voordat de eerste lammeren geboren worden! De verwachting is namelijk dat Lana op 14 maart zal lammeren! Het zou geweldig zijn om weer een (paar) Zwartbleslam(meren) rijker te zijn. Aangezien Victor zelf afkomstig is van een vierling verwacht ik wel meerdere lammeren. Het zou mooi zijn als de lammeren nog meer kenmerken vertonen van het ras. Dan hebben we weer een stap gezet richting het Zwartbles schaap in het stamboek. Ik kan nu echter wel heel veel gaan speculeren, maar de toekomst zal het uitwijzen. Ik ben in ieder geval erg benieuwd wat Lana ons zal brengen!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][helpme_custom_heading custom_heading_text1=”Dierennieuws 16-12-15″][vc_column_text]Onze verenigingsschapen, Lana, Diva en Dora, hebben een tijdje terug mogen genieten van het gezelschap van de ram Victor. Ik kan jullie het goede nieuws vertellen dat alle Veefokkersschapen drachtig zijn gescand. Hieronder is te zien dat ook Lana drachtig is, als je goed kijkt zijn zelfs de welbekende “donuts” te onderscheiden op het beeld. Goed nieuws dus! Laten we hopen op een paar prachtige ooilammeren, met nog meer kenmerken van een Zwartbles dan deze generatie.

[/vc_column_text][helpme_image src=”http://veefokkers.nl/wp-content/uploads/2016/08/schaap-scannen.png” crop=”false” hover=”false”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Nu het jaargetij van de bronstige dieren is begonnen, is Victor losgelaten bij Lana, Diva en Dora om voor het nageslacht van de komende lente te gaan zorgen. Velen van jullie hebben de schapen al kunnen bewonderen de afgelopen weken, aangezien ze er prachtig bij liepen op het weitje vooraan bij de Tolakker. Ze zijn nu verplaatst naar een weiland achter de koeienstal, maar ze lopen er niet minder mooi bij, zoals te zien is op de prachtige foto hieronder.  We hopen dat Victor goed zijn best doen, zodat ik jullie in de lente van 2016 niet alleen blij kan maken met mooi weer, maar ook met een paar  prachtige nieuwe Zwartbleslammeren.

[/vc_column_text][helpme_image src=”http://veefokkers.nl/wp-content/uploads/2016/08/schapen-in-de-wei.png” crop=”false” hover=”false”][/vc_column][/vc_row]