Dierennieuws december 2022

De varkens Lieke, Maaike & Carmen hebben weer genoeg avonturen beleefd de afgelopen maand. Zo hebben ze eerst een tijdje in de aanleer gestaan om ze voor te bereiden op het leven in de dragende zeugenstal. Dit hebben de dames uitstekend gedaan en daarom staan ze sinds kort in de groep. Ook hier doen ze het ondanks hun ‘kleine’ formaat super! Het is nu wachten op de eerste berigheid. Zodra ze goed in cyclus zijn zullen ze worden geïnsemineerd. Dit zal waarschijnlijk ergens in januari of februari zijn. Spannend!

Dierennieuws maart 2023

Lieke, Carmen en Maaike zijn halverwege februari voor het eerst geïnsemineerd. Helaas is maar één van de drie drachtig. De andere twee worden opnieuw geïnsemineerd. Het goede nieuws is wel dat ze nu wat langer op de Tolakker mogen blijven. In het vorige dierennieuws was namelijk te lezen dat ze de Tolakker zullen verlaten zodra ze drachtig zijn gescand, maar dit is nu dus nog niet het geval.

Dierennieuws mei 2023

Vorige maand konden jullie lezen dat nog niet alle varkens drachtig waren geworden en opnieuw geïnsemineerd moesten worden. Ondertussen zijn zowel Maaike als Lieke drachtig! Op de foto zie je hoe ze lekker liggen te luieren in de dragende zeugen stal. Hier redden onze kleine varkens zich prima, maar in de opfok hebben ze het toch wat moeilijk gehad. Het vinden van een ander fokdoel is alleen lastig gebleken, dus zullen de dames voorlopig nog niet naar de Bilt verhuizen. In plaats daarvan wordt er gekeken of het mogelijk is ze op een andere manier te huisvesten op de Tolakker. Spannend!

Dierennieuws juni 2023

De drachtige Lieke is ondertussen ook verhuisd, namelijk naar de kraamstal. Zoals je misschien kunt zien op de foto, is ze uitgerekend op 9 juni. Spannend! Mocht je deze week toevallig in de buurt zijn, breng haar dan zeker een bezoekje om te kijken of de biggen er al zijn.
Voor onze toekomstige verenigings- varkens wordt er nog steeds hard nagedacht over geschikte huisvesting op de Tolakker. We hopen jullie hier binnenkort meer over te kunnen vertellen!

Dierennieuws zomer 2023

Afgelopen maand was het dan eindelijk zover: de buitenhuisvesting voor onze verenigingsvarkens is een feit! Na een dagje beunen stonden er twee prachtige huisjes klaar en konden Lieke en haar biggen op 6 juli verhuizen! Lieke voelde zich meteen als een vis in het water in de buitenlucht en is hard aan de slag gegaan om het weiland om te ploegen. Ook de tien gestippelde en gekleurde biggen huppelen vrolijk door het gras en trekken veel bekijks. Je kunt de blije varkens zelf ook komen aanschouwen; ze staan in het weitje naast de ingang van de schapenstal op de Tolakker. Hun lieve verzorgers hebben zelfs een poster met weetjes over ze opgehangen, hoe leuk is dat!

Dierennieuws september 2023

Ook de biggen trokken veel bekijks op de introdag! De waterslang zorgde voor nog wat extra vermaak en verkoeling op deze warme dag. Zoals jullie zien zijn de biggen al ontzettend hard gegroeid sinds de vorige ledenmail. Ze zijn daarom eind augustus gespeend.  Lieke is terug gegaan naar de dekstal en werd na een paar dagen netjes berig. Afgelopen vrijdag is ze daarom geïnsemineerd met Berkshire sperma uit Noord-Ierland. Nu de buitenhuisvesting een feit is kunnen wij ons fokdoel namelijk voortzetten! De biggen zullen nog in hun buitenverblijf te zien zijn totdat ze naar de slacht kunnen. 

Dierennieuws oktober 2023

Bij de varkens is er weer goed nieuws! Zoals jullie in de vorige ledenmail al konden lezen is Lieke weer geïnsemineerd met Berkshire sperma. Ondanks dat het sperma uit Ierland wat vertraging had opgelopen door vliegtuig stakingen, is Lieke op 2 oktober drachtig gescand!