Dierennieuws november 2023

Bij de schapen is het iets minder. Fabienne, Sterre en Verona hebben blauwtong gehad. Fabienne en Verona zijn er weer bovenop gekomen, maar helaas had Sterre te veel pijn en is daarom besloten om haar te euthanaseren. Ondertussen groeit Elmo lekker door om zijn werk als ram straks feilloos uit te kunnen voeren!

 
 

Dierennieuws december 2023

De schapen zijn gesponst en gedekt! Elmo heeft zijn werk goed gedaan en hopelijk hebben onze schapen niet veel last van blauwtong. Er zijn gelukkig geen nieuwe zieken en ze houden ook van een lekkere aai over hun wol. De schapen zijn uitgerekend medio april!

Dierennieuws januari 2024

Nadat de schapen gedekt zijn, doen ze het nog lekker rustig aan. Het is nu wachten totdat ze gescand zijn en daarna weten we hoeveel lammetjes we krijgen! Daarnaast is het ook nog even spannend of blauwtong een effect heeft gehad op de vruchtbaarheid van onze ooien, maar Elmo heeft goed zijn best gedaan! Voor de foto wilde hij ook best even poseren zoals je kunt zien.


Dierennieuws februari 2024

Helaas zijn de schapen allemaal gust… We zijn nu aan het kijken om de schapen opnieuw te laten dekken, maar daarvoor moeten ze eerst gesponst en gespoten worden. Het is wat laat in het seizoen, maar laten we hopen dat het lukt!
Als dat zou lukken en ze worden drachtig, dan zou dat betekenen dat we een 4de generatie lam krijgen dit jaar! Dan zijn we weer een stap dichter bij een stamboek zwartbles schaap! Hier was Elmo even heerlijk aan het genieten van het zonnetje.

 

Dierennieuws maart 2024

De schapen stonden een tijdje buiten bij de Tolakker en konden daar gespot worden tijdens de ouderdag. Ze waren gespoten en gesponst en Elmo was helemaal klaar om erbij gezet te worden. Vervolgens is Elmo vooral bij het hek gezien en niet bij de dames. Een van de dames is zeker gedekt, bij de rest blijft het een raadsel. We weten meer als we ze gaan scannen, over een aantal maanden.

Dierennieuws april 2024

De schapen lopen nu op het weiland richting Zeist en hebben het daar enorm naar hun zin. Op 10 april worden ze gescand en dan weten we meer over of ze weer drachtig zijn! Als ze nu weer allemaal gust blijken te zijn, dan gaan we een onderzoek doen van het sperma van Elmo. We hopen dat onze ram geen problemen heeft, maar aangezien zijn score tot nu toe niet optimaal is, moeten we toch iets gaan proberen…

Dierennieuws mei 2024

Elmo is helaas opnieuw niet geslaagd in zijn doel: namelijk de ooien drachtig maken. We hebben daarom besloten om hem te laten slachten en op zoek te gaan naar een andere dekram.
En ander nieuws: Er is een vaccin tegen blauwtong! Bijzondere rassen krijgen voorrang en dat betekent dat ook onze Zwartblesjes zeer binnenkort gevaccineerd zullen worden. Hopelijk geeft dat in de toekomst voldoende bescherming.


Dierennieuws juni 2024

Op de DOE dag is er nog meer gebeurd, zo stonden onze Zwartblesjes te stralen bij de demonstratie over schapen scheren. Hun prachtige wol is meegenomen om verwerkt te worden tot truien. 
Hier hebben we nog wat foto’s toen ze nog een lekker warm jasje hadden.

Elmo is inmiddels naar de slacht omdat het helaas niet lukte om lammetjes van hem te krijgen. We zijn daarom hard bezig met een nieuwe ram zodat we volgend seizoen hopelijk weer dartelende Zwartbles lammetjes in de wei hebben.

 

Dierennieuws juli-augustus 2024

De schapen staan net als de runderen buiten te genieten van het malse gras. De Zwartblesdames zullen niet heel lang meer alleen zijn. Binnenkort gaan zij kennismaken met een kersverse ram die dan zijn diensten mag gaan bewijzen. Hopelijk hebben we dan in de volgende lente vrolijk huppelende lammetjes in de stal.

Dierennieuws september 2024

Onze Zwartbles dames staan lekker op het weiland. Binnenkort zullen zij kennis gaan maken met onze nieuwe ram. Zijn naam is Jacobus en hij is een prachtig hoogbenig schaap met een kenmerkende donkerbruine vacht en een witte bles op het hoofd . We hopen dat hij straks goed zijn best doet om de dames helemaal het hof te maken zodat we de volgende lente weer vrolijk dartelende lammetjes in de stal hebben.

 

Dierennieuws oktober 2024

Op 1 oktober heeft Jacobus voor het eerst kennis gemaakt met Vienna, Verona, Fabiënne en Cato! Gewapend met een geel dekblok zal hij proberen onze Zwartblesjes in te palmen. Zoals op de foto te zien is, zijn ze erg van deze knappe vent gecharmeerd en werd er zelfs al een poging tot dekken toegelaten. 
Ze staan momenteel buiten in een eigen weitje lekker beschut door de wilgenbomen. Ga vooral eens langs!