Dierennieuws 19-11-2015
Marline, Elise en Sophie lopen nu in de opfokstal. Ze zijn erg blij als je bij hen langskomt om een kijkje te nemen, ze springen bijna over het schut heen van blijdschap. Gelukkig zijn ze te herkennen aan hun vlekken, want ze groeien als kool, je zou ze bijna niet herkennen! Verder zijn ze enorm fit en levendig!
Dierennieuws 01 februari 2016
De verenigingsvarkens groeien nog steeds als kool in de opfokstal. Vanaf 1 april kunnen zij geïnsemineerd worden en nu is het aan ons om te kiezen met welk dier we verder gaan fokken en welke richting we in willen slaan met de varkensfokkerij. De keuze met welk dier we verder gaan fokken zal lastig worden. Elise, Marline en Sophie zijn namelijk alle drie kerngezond en ze kunnen goed meekomen met de rest van de koppel. Volgens Jan van Mourik (diercoördinator Tolakker varkensstal) hebben ze ook een zeer goed beenwerk, iets wat zeker goed is voor de toekomst van de verenigingsvarkens. Het kiezen van het varken waarmee we verder gaan fokken is dus nog niet zo gemakkelijk! De keuze zal waarschijnlijk gemaakt worden op basis van het vlekkenpatroon, aangezien ze verder niet voor elkaar onder doen. We hebben gelukkig nog tot 1 april om tot een goed onderbouwde keuze te komen.
Het lijkt ons leuk om vanaf 1 april met een nieuw fokdoel aan de slag te gaan, welke weg we in zullen slaan is echter nog onbekend. Op de Tolakker maken ze namelijk gebruik van sperma van Topigs Norsvin, deze fokkerijorganisatie stelt zich innovatief op en richt zich op het fokken van steeds betere vleestypische varkens. Zij houden zich niet actief bezig met het behoud van de verschillende rassen. De meeste lijnen van Topigs zijn ofwel de welbekende ‘roze varkens’ (Duroc) die al op de tolakker lopen, de gevlekte Piétrainvarkens, die wij op het moment fokken of de ‘Lakenvelderachtige’ Hampsirevarkens, wat ons vorige fokdoel was. Het lijkt ons leuk om een ander wat minder bekend ras te gaan fokken, namelijk de Bonte Bentheimervarkens. Dit is een ras afkomstig uit de grensstreek van Bad Bentheim en Twente en werd vroeger veel gebruikt voor de vleesproductie. Tegenwoordig worden Bonte Bentheimers vrijwel alleen extensief gehouden, gezien de relatief geringere geschiktheid voor de intensieve houderij. Dit heeft te maken met een ongunstige vet-vlees verhouding van dit ras, wanneer de varkens te intensief gehouden worden, met andere woorden te snel vetgemest worden, dan bevat het vlees te veel vet. Bonte Bentheimers zijn erg sociale, rustige dieren met uitstekende moedereigenschappen, verder zijn de dieren erg robuust en vitaal. Uiterlijke kenmerken zijn dat de dieren lange landvarkens zijn met loboren. Ook hebben ze zwarte vlekken op een lichtgrijze of witte ondergrond (zie foto). Het leek Jan van Mourik een leuk idee om dit ras te gaan fokken, mits wij sperma kunnen vinden. Daarom ben ik nu druk op zoek naar Bonte Bentheimersperma, opdat we weer gevlekte varkens kunnen fokken en bovendien een bijdrage kunnen leveren aan het behoud van dit prachtige ras.
Dierennieuws april 2016
Bij de varkens moet het nageslacht eerst nog gemaakt worden en dat gaat nu snel gebeuren. Marline, Elise en Sophie lopen lekker in de dragende zeugengroep en vermaken zich prima met het stro. Ze zullen binnenkort geïnsemineerd worden met Piétrainsperma, om het fokdoel, een zuivere Piétrain, te bereiken. We hadden eerst het idee om verder te gaan met een nieuw fokdoel: de Bonte Bentheimer. Nu het fokken van een Piétrain (van 87,5%) gelukt was. Er is flink wat afgemaild en gebeld, maar helaas was er geen Bonte Bentheimersperma meer beschikbaar bij de verschillende KI-organisaties in Nederland en Duitsland. We hebben zelfs nog gekeken of het mogelijk was om een Bonte Bentheimer te fokken door de oorspronkelijke kruising toe te passen, maar ook hier was er van een van de rassen geen sperma meer beschikbaar. Daarom zal het fokken van een zuivere Piétrain nu het fokdoel zijn.
Dierennieuws mei 2016
De varkens zijn het afgelopen halfjaar flink gegroeid, toen we met ons bestuursjaar begonnen zaten ze net in de opfok en nu ze moeten bijna geïnsemineerd worden. Ik was vorige week in de varkensstal en toen lagen ze er zo bij. Ik heb afgesproken met Jan van Mourik dat hij degene die als eerste mooi berig wordt insemineert met Pietrainsperma. Het zijn namelijk alle drie hele mooie dieren, die zich goed staande houden in de koppel. Ze hebben een goed beenwerk en zien er ook verder mooi bespierd uit. Om nou een keuze te gaan maken op basis van het vlekkenpatroon dat leek me ook weinig ‘Evidence Based’, dus vandaar deze wijze van handelen. Ik denk dat we verder gaan met Sophie, aangezien die vorige week het dichtst bij berigheid zat. Dan zien jullie hier ook nog een foto van Vicky, met een paar prachtige biggen. Ze is dan misschien wel niet officieel een verenigingsdier meer, maar ik vind het toch leuk om te zien dat ook zij het nog zo goed doet op de Tolakker. Ook een foto van Lieve, de moeder van Sophie, Marline en Elise, en ook zij loopt dus nog steeds op de Tolakker, goed nieuws dus!
Dierennieuws 22 juni 2016
Sophie, Marline en Elise lopen gezellig met z’n drieën in de dragende zeugenstal, ze zijn namelijk allemaal al geïnsemineerd. Een van hen met Piétrainsperma en de andere twee met Duroc-sperma, wat ook gebruikt wordt bij alle andere zeugen op de Tolakker. We hopen dus op weer een paar mooie gevlekte biggen over een paar maanden!
Dierennieuws augustus 2016
Goed nieuws uit de varkensstal! Op 15 augustus heeft Marline twaalf prachtige biggen ter wereld gebracht. Helaas is er bij het bestellen van het sperma iets misgegaan, er is namelijk geen Piétrain-sperma besteld, maar sperma van de T-lijn van Topigs Norsvin. De biggen zijn er niet minder mooi om, maar helaas zijn we hiermee niet dichterbij het fokdoel gekomen. Er is echter besloten dat zodra de biggen gespeend zijn Marline weer geïnsemineerd zal worden met Piétrainsperma.
Een aantal dagen geleden heeft ook Sophie haar biggen ter wereld gebracht, zij was geinsemineerd met Duroc-sperma en het resultaat daarvan is te zien op de onderstaande foto. Ook de biggen van Elise worden zeer binnenkort verwacht, maar ook zij is geïnsemineerd met Piétrainsperma, dus de biggen daarvan zullen ons ook niet dichterbij ons fokdoel brengen. Maar mocht je zin hebben om met biggen te knuffelen, dan zijn er genoeg Veefokkersbiggen om even lekker mee te kroelen.